Proste i przepyszne tajskie krewetki. Przepis będzie bardzo prosty:
Składniki:
200-300g obranych krewetek (rozmrożonych jeśli nie są świeże)
1
łyżeczka czerwonej pasty curry (takie curry do dań tajskich, może też
być zielona lub żółta, nie mylić z sypkim, żółtym curry indyjskim)
150ml mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku obrane i posiekane
1 trawa cytrynowa potłuczona i pocięta na 3 kawałki
łyżka masła klarowanego (lub zwykłego)
1-2 łyżki sosu sojowego
Co robimy ?
- rozpuszczamy na patelni masło
- dodajemy czosnek i pastę curry i na małym ogniu podgrzewamy do lekkie zarumienienia ok. 2min.
- dorzucamy krewetki - smażymy przez 1 min.
-
dolewamy mleczko kokosowe i 1 łyżkę sosu sojowego, trawę cytrynową i smażymy na
największym ogniu ciągle mieszając, żeby zredukować sos. Powinien być lekko
gęsty. Próbujemy i w razie potrzeby dosalamy sosem sojowym.
Świetnie smakują same, z pieczonymi w piekarniku chlebkami z masłem i czosnkiem itd.
Bardzo ciekawy przepis. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Coś w sam raz dla mnie gdyż uwielbiam owoce morza :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://www.mecooks.com