Przepis na jeżynówkę stworzyłem sam, po tym jak na wakacyjnym wyjeździe nad morzem zebraliśmy 1,5kg tego cudownego owocu. Efekt mile mnie zaskoczył.
Co potrzebujesz:
- 1,5kg dojrzałych jeżyn z kujących krzaków (będzie z tego ok. 0,7-0,8L soku), ta odmiana jest bardzo słodka i aromatyczna jak dojrzeje
- 0,7 L wódki
- 0,2 L spirytusu (jeśli to ma być soczek dla Pań, to nie dolewaj spirytu, bo w ciągu 24h nie zdąży się idealnie przegryźć)
- 0,25kg cukru (nalewka będzie kwaskowa, w wielu przepisach są jakieś chore ilości cukru, jeśli masz kwaśne jeżyny dodaj więcej)
Wersja minimum to: wkładamy jeżyny do słoja, zasypujemy warstwami cukrem, lekko ugniatamy jakimś tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy na słońcu na kilka godzin. Po tym czasie zalewamy wódką, potem spirytusem, mieszamy i zostawiamy na dobę.
Po tym czasie przecedzamy przez sitko owoce, a następnie przez gazę i nalewka jeżynowa jest gotowa do picia. Po tym czasie czuć alkohol, ale nie wykręca gęby i jest bardzo przyjemna nuta jeżynowa. Nalewka ma barwę intensywnie bordowo-fioletową.
W wersji dłuższej zostawiłbym nastaw na miesiąc i dopiero po tym czasie przecedził i odstawił w ciemne miejsce na 6 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).