środa, 26 sierpnia 2015

Bulion drobiowy z kurczaka według Kurta Schellera

Bulion drobiowy to podstawa bardzo wielu dań i zup. Często, gdy widzimy w przepisie "Weź 1,5 litra domowego bulionu" jak to się często zdarza np.w potrawach kuchni azjatyckiej mamy problem. Poniżej przepis na przepyszny bulion, który świetnie wpasuje się przy komponowaniu dań, które kochamy. Nadmiar można zamrozić i trzymać, gdy będzie potrzebny.
Przepis ze szkolenia z kuchni śródziemnomorskiej według Kurta Schellera, na którym byłem w Warszawie w 2014r..





Składniki na bulion drobiowy:
2 kg podzielonych na kawałki korpusów z kurczaka
750 g podzielonych na kawałki kości cielęcych
4 łyżki oliwy
100 g pokrojonej marchwi
80 g pokrojonego selera naciowego
80 g pokrojonego pora
40 g pokrojonego selera korzeniowego
¼ l białego wina
1 liść laurowy
15 ziaren pieprzu
4 ziela angielskie
1 ząbek czosnku
3 litry wody

Co robimy ?
  1. Korpusy i kości cielęce obsmaż na rozgrzanej oliwie. Doda to bulionowi smaku "grilla".
  2. Dodaj pokrojone warzywa i smaż do momentu, aż będą miękkie (ok. 7 min)
  3. Dodaj białe wino i duś do momentu, aż odparuje. Inaczej bulion będzie miał zbyt winny smak.
  4. Zalej około 3 litrami wody. Całość doprowadź do wrzenia, co jakiś czas ściągając wierzchnią pianę. 
  5. Na koniec dodaj przyprawy i czosnek. Całość gotuj przez około godzinę. Gotowy wywar przecedź przez sito.
  6. Bulion drobiowy celowo nie jest solony, robimy to już wykorzystując go do innej potrawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).