Przepis ze szkolenia z kuchni śródziemnomorskiej według Kurta Schellera, na którym byłem w Warszawie w 2014r..
Składniki na bulion drobiowy:
2 kg podzielonych na kawałki korpusów z kurczaka
750 g podzielonych na kawałki kości cielęcych
4 łyżki oliwy
100 g pokrojonej marchwi
80 g pokrojonego selera naciowego
80 g pokrojonego pora
40 g pokrojonego selera korzeniowego
¼ l białego wina
1 liść laurowy
15 ziaren pieprzu
4 ziela angielskie
1 ząbek czosnku
3 litry wody
Co robimy ?
- Korpusy i kości cielęce obsmaż na rozgrzanej oliwie. Doda to bulionowi smaku "grilla".
- Dodaj pokrojone warzywa i smaż do momentu, aż będą miękkie (ok. 7 min)
- Dodaj białe wino i duś do momentu, aż odparuje. Inaczej bulion będzie miał zbyt winny smak.
- Zalej około 3 litrami wody. Całość doprowadź do wrzenia, co jakiś czas ściągając wierzchnią pianę.
- Na koniec dodaj przyprawy i czosnek. Całość gotuj przez około godzinę. Gotowy wywar przecedź przez sito.
- Bulion drobiowy celowo nie jest solony, robimy to już wykorzystując go do innej potrawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).