niedziela, 31 maja 2015

Torilla z wieprzowiną curry, z warzywami i sosem pomidorowo-paprykowym oraz jogurtowym

Tortilla z wieprzowiną, była spontaniczną potrawą, która przeszła moje najśmielsze oczekiwania.



Czego potrzebujesz na tortillę z wieprzowiną?
  • 4 najtańsze (niezależnie od ceny składy wszystkie mają kiepskie, więc nawet nie czytajcie) pszenne tortille ze sklepu (przepis na własną podam następnym razem)
  • ok. 40dag (+-) polędwiczki wieprzowej - wykrój wszelkie ścięgna/włókna
  • ulubione warzywa, u mnie - drobno pokrojona czerwona cebula, pomidor, świeży ogórek, sałata pokrojona w paski, papryka czerwona i zielona, kukurydza z puszki, czerwona fasola, kiełki rzodkiewki, roszponka, moczone we wrzątku grzybki mung
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku (żółte)
  • opcjonalnie przeciśnięty ząbek czosnku i trochę startego imbiru
  • 2 łyżki oleju
Sos paprykowo-pomidorowy:
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • pół pomidora
  • pół czerwonej papryka
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie szczypta wędzonej papryki w proszku
  • sól, ew. szczypta cukru
  • szczypta ulubionych ziół u mnie, oregano i zioła prowansalskie i do blendera.
 Sos jogurtowy:
  • 8 łyżek jogurtu greckiego
  • szczypta soli
  • trochę rozmarynu
  • trochę ziół prowansalskich
  • 1 przeciśnięty czosnek
  • 1/2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy np. Dijon
 Co robimy ?
  1. Polędwiczki pokrój na najcieńsze plasterki jakie dasz radę.
  2. Wrzuć do miski, w osobnym naczyniu zmieszaj 2 łyżki oleju z garam masala, curry, 1/3 łyżeczki soli i wlej do miski z mięsem, dobrze wymieszaj. Pozostaw na 20min.
  3. Pokrój wszystkie warzywa.
  4. Zblenduj oba sosy w mikserze (osobno), w razie potrzeby dodaj więcej soli, ziół, lub cukru jeśli przecier lub jogurt okazały się za kwaśne.
  5. Rozgrzej patelnie z łyżką oleju, aż zacznie dymić, wrzuć mięso i szybko mieszaj (stir-fry), aż przestanie być surowe i odparuje wodę. Nie podsmażaj.
  6. Podgrzej tortille w mikrofali przez 20 sekund posmaruj sosami, wyłóż 1/4 mięsa i warzyw polej jeszcze raz sosami ;) zwiń w rulonik robiąc zakładkę na spodzie (na pewno nie raz widziałeś/aś to w budkach z kebabami wracając o 3 rano z imprezy;). Owiń od spodu papierem aluminiowym, dzięki czemu sosy nie będą wyciekać, a cała tortilla będzie miała kształt owalu i nie rozwali się.
Złota zasada: próbuj wszystkiego podczas gotowania, bez tego mała szansa, że danie wyjdzie smaczne ;)

Smacznego :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).