Głodni bananów w chrupiącym cieście ? :) Zapraszam do przepisu poniżej.
Co potrzebujesz aby przygotować banany w chrupiącym cieście ?
- 2 dojrzałe banany
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi
- 1 łyżkę płatków owsianych górskich
- 3 łyżki wiórków kokosowych + 2 łyżki do posypania
- 2 łyżki mleka (najlepiej kokosowego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżka cukru pudru +1 łyżka do dekoracji.
- olej do głębokiego smażenia
- 1 jajko
- Zmieszaj mąki, płatki, wiórki kokosowe, wiórki z cytryny i cukier.
- W osobnym naczyniu ubij jajko z mlekiem.
- Zmieszaj masę z jajkiem i mlekiem i dobrze wymieszaj. Powinno wyjść bardzo sztywne ciasto.
- Obierz banany pokrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem oraz pokrój na 5 kawałków.
- Rozgrzej olej i każdego z bananów zamocz w cieście i posyp dobrze wiórkami kokosowymi.
- Smaż po jednym po 15 sekund, aż zbrązowieje i wyjmij z oleju.
- Na koniec odsącz banany z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj posypane cukrem pudrem.
Smakowite te banany :)
OdpowiedzUsuń