niedziela, 21 grudnia 2014

Zupa rybna z łososia z szafranem | idealna potrawa na Boże Narodzenie, przepis


Długo szukałem inspiracji na przepis na fajną zupę rybną i w końcu udało się skonstruować danie, które zawiera wszystkie ulubione składniki - łososia, śmietanę 30% i szafran(tutaj próba odtworzenia smaku z wakacji). Prosta i w miarę lekka, dobrze nadaje się jako innowacja na święta Bożego Narodzenia.





Co potrzebujesz ? (porcja dla 4 osób)
  • 0,5kg fileta z łososia (najlepiej ze skórą - tańszy, a do tego łatwo można oddzielić skórę i zrobić na niej bulion). Ew. filet bez skóry i do tego jakieś resztki ryb np. łeb bez oczu, kręgosłup.
  • 1,5l gorącej wody 
  • 100ml śmietany 30%
  •  łyżka oleju i 1 łyżka masła
  • 1 marchew średnia pokrojona w plastry
  • 1 por pokrojony w plastry
  • 1 mała pietruszka pokrojona w plastry
  • 1 ziemniak pokrojony w kostkę
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 0,15g szafranu (mała szczypta), kamis sprzedaje po 0,3g, więc połowa tego, real, lidl
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 pęczek koperku pokrojonego drobno lub 2 łyżki suszonego
  • sól - 1-2 łyżeczki zależnie od preferencji
Co robimy - zupa z łososia krok po kroku:
  1. Obieramy warzywa. Kroimy marchew, pora i pietruszkę w plastry i dusimy przez 3-4 min. na małym ogniu na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła (można przykryć pokrywką).
  2. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5l gorącej wody. Dodajemy przyprawy - ziele angielskie, liście laurowe, szafran, pieprz, chili, paprykę słodką, tymianek, przecier pomidorowy oraz skórę z łososia. I dusimy 10min
  3. Po 10min dodajemy ziemniaka i dalej dusimy 10min. Wyciągamy skórę z łososia.
  4. Kroimy łososia w kostkę 1,5 cm na 1,5 cm i dodajemy do całości. Dusimy 10min patrząc, aby ziemniak się nie rozgotował.
  5. Na koniec przestajemy grzać garnek z zupą rybną - wlewamy sok z cytryny, wrzucamy koperek, dolewamy śmietanę i solimy. Mieszamy i od razu podajemy.
Tak przygotowana zupa z łososia jest bardzo aromatyczna (tymianek, szafran), lekka (mało śmietany), nie powinna zawierać glutenu (chyba, że jest w przecierze, ale można wtedy dodać zmiksowane pomidory), bez laktozy (sporo osób cierpi na nietolerancję w Polsce), więc jest to zupa prawie dla każdego.
Jedyną przeszkodą może być nietolerancja ryb ;). Jeśli macie swoje patenty na zupę rybną, wpisujcie w komentarzach.

2 komentarze:

  1. mmmmmmmmmm.. :) Wygląda bardzo smakowicie :)
    Pozdrawiam i Zapraszam do siebie: http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny blog :) Zostaje na dłużej ;)

    wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    http://blogowszystkimevi.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).