Długo szukałem inspiracji na przepis na fajną zupę rybną i w końcu udało się skonstruować danie, które zawiera wszystkie ulubione składniki - łososia, śmietanę 30% i szafran(tutaj próba odtworzenia smaku z wakacji). Prosta i w miarę lekka, dobrze nadaje się jako innowacja na święta Bożego Narodzenia.
Co potrzebujesz ? (porcja dla 4 osób)
- 0,5kg fileta z łososia (najlepiej ze skórą - tańszy, a do tego łatwo można oddzielić skórę i zrobić na niej bulion). Ew. filet bez skóry i do tego jakieś resztki ryb np. łeb bez oczu, kręgosłup.
- 1,5l gorącej wody
- 100ml śmietany 30%
- łyżka oleju i 1 łyżka masła
- 1 marchew średnia pokrojona w plastry
- 1 por pokrojony w plastry
- 1 mała pietruszka pokrojona w plastry
- 1 ziemniak pokrojony w kostkę
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 0,15g szafranu (mała szczypta), kamis sprzedaje po 0,3g, więc połowa tego, real, lidl
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka tymianku
- 1 pęczek koperku pokrojonego drobno lub 2 łyżki suszonego
- sól - 1-2 łyżeczki zależnie od preferencji
- Obieramy warzywa. Kroimy marchew, pora i pietruszkę w plastry i dusimy przez 3-4 min. na małym ogniu na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła (można przykryć pokrywką).
- Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5l gorącej wody. Dodajemy przyprawy - ziele angielskie, liście laurowe, szafran, pieprz, chili, paprykę słodką, tymianek, przecier pomidorowy oraz skórę z łososia. I dusimy 10min
- Po 10min dodajemy ziemniaka i dalej dusimy 10min. Wyciągamy skórę z łososia.
- Kroimy łososia w kostkę 1,5 cm na 1,5 cm i dodajemy do całości. Dusimy 10min patrząc, aby ziemniak się nie rozgotował.
- Na koniec przestajemy grzać garnek z zupą rybną - wlewamy sok z cytryny, wrzucamy koperek, dolewamy śmietanę i solimy. Mieszamy i od razu podajemy.
Jedyną przeszkodą może być nietolerancja ryb ;). Jeśli macie swoje patenty na zupę rybną, wpisujcie w komentarzach.
mmmmmmmmmm.. :) Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i Zapraszam do siebie: http://passionatanyprice.blogspot.com/
Fajny blog :) Zostaje na dłużej ;)
OdpowiedzUsuńwolnej chwili zapraszam do siebie :)
http://blogowszystkimevi.bloog.pl