Uwielbiam żurek. ten przepis miałem okazję ulepszać przez kilka ostatnich miesięcy.
Poniżej znajdziecie mój przepis na domowy żurek na zakwasie z białą kiełbasą, jajkiem i wędzonką.
Co potrzebujesz ? (porcja na 4 osoby)
- 1 wędzona kość z mięsem np. żeberko tak z 200-300g (kluczowe)
- 2 L bulionu lub ew. wody
- zakwas na żurek w butelce np. śląski z czosnkiem lub inny
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 śmietana 18% do zup (inna może się zważyć) - 200g (lub może być mniej jeśli nie macie aż tyle min. 100g)
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 4 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w kostkę
- 4 surowe białe kiełbasy
- sól
- Gotujemy 2L wody i wkładamy kość z mięsem.
- Po 10min. dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek, pieprz, 1,5 łyżeczki soli i gotujemy wszystko razem 10 min.
- Dodajemy kiełbasę, chrzan i 1/4 butelki zakwasu na żur.
- Po 10 min próbujemy wstępnie żurek czy nie za mało słony i czy kwaśność jest wystarczająca. Każdy zakwas ma różną kwaśność, dlatego trzeba to dobrać na smak.
- Odlewamy do szklanki ok. 150ml żurku i roztrzepujemy ze śmietaną, następnie powoli wlewamy całość do żurku mieszając.
- Domowy żurek z białą kiełbasą jest gotowy. Dobrze smakuje też z wiejskim chlebem.
Tak zurek uwielbiam.
OdpowiedzUsuń