piątek, 31 października 2014

Przepis na domowy żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem. Jak zrobić żurek ?


Uwielbiam żurek. ten przepis miałem okazję ulepszać przez kilka ostatnich miesięcy.
Poniżej znajdziecie mój przepis na domowy żurek na zakwasie z białą kiełbasą, jajkiem i wędzonką.




Co potrzebujesz ? (porcja na 4 osoby)
  • 1 wędzona kość z mięsem np. żeberko tak z 200-300g (kluczowe)
  • 2 L bulionu lub ew. wody
  • zakwas na żurek w butelce np. śląski z czosnkiem lub inny
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 śmietana 18% do zup (inna może się zważyć) - 200g (lub może być mniej jeśli nie macie aż tyle min. 100g)
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 4 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 4 surowe białe kiełbasy
  • sól
Jak robimy domowy żurek ?
  1. Gotujemy 2L wody i wkładamy kość z mięsem.
  2. Po 10min. dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek, pieprz, 1,5 łyżeczki soli i gotujemy wszystko razem 10 min.
  3. Dodajemy kiełbasę, chrzan i 1/4 butelki zakwasu na żur.
  4. Po 10 min próbujemy wstępnie żurek czy nie za mało słony i czy kwaśność jest wystarczająca. Każdy zakwas ma różną kwaśność, dlatego trzeba to dobrać na smak.
  5. Odlewamy do szklanki ok. 150ml żurku i roztrzepujemy ze śmietaną, następnie powoli wlewamy całość do żurku mieszając.
  6. Domowy żurek z białą kiełbasą jest gotowy. Dobrze smakuje też z wiejskim chlebem.

1 komentarz:

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).