sobota, 20 września 2014

Przepis na LECZO z kiełbasą i papryką - świetny !


Poniższy przepis na leczo z kiełbasą, papryką, fasolą i wieloma innymi pysznymi składnikami pochodzi o Przemysława Świerczyńskiego, który zawodowo zajmuje się gotowaniem w swojej łódzkiej restauracji zdrowyobiad.pl. Jego leczo tak mi zasmakowało, że poprosiłem o przepis.





Domowe leczo.

Składniki na 4 porcje lecza:

  • Kiełbasa 60 dkg.( np. podwawelska, głogowska...)
  • Pieczarki 50 dkg.
  • Cebula 2 średnie
  • Fasola czerwona konserwowa 1.puszka 
  • Papryki 2 szt.
  • Chili świeże 1 szt.
  • Czosnek 4 ząbki
  • Koncentrat ok.4 łyżki stołowe
  • Pomidory świeże 3-4 szt.( opcjonalnie 1 puszka )
  • Sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona w proszku (ok. pół łyżeczki), pieprz czarny, oregano, estragon (ok. pół łyżeczki).

Co robimy ?
Kroimy kiełbasę w pół plastry
Pieczarki w plasterki
Cebulę w piórka
Papryki w grubą kostkę 
Chili drobno siekamy
Czosnek wyciskamy
Pomidory ścieramy na tarce o dużych oczkach

Podsmażamy kiełbasę, dodajemy cebulę chili i czosnek smażymy razem ok. 5 min. dodajemy pieczarki, dusimy razem aż do odparowania wody z grzybów. Wkładamy do garnka.

Podsmażamy paprykę, jak odparujemy dodajemy papryki w proszku a po 2 min. koncentrat pomidorowy i fasolkę czerwoną, po ok. 2 min. dodajemy pomidory i dusimy razem z 5 min. Wkładamy do garnka. 

Gotujemy razem ok. 10 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, oregano, estragonem i 
nasze leczo z kiełbasą i papkryką jest gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).