Jeśli lubicie smaki azjatyckie zapraszam.
Co potrzebujesz (czas przygotowania 15min):
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 6-7 suszonych grzybów, ja miałem prawdziwki z poprzedniego roku
- 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1-2 łyżki soku z limonki
- 1 mała biała papryka
- najważniejsze 1 czubata łyżka thai chili paste, czyli tzw. tajska konfitura - skład (olej sojowy, suszone krewetki, suszone chili, cebula, czosnek, tamaryndowiec, cukier, sól) i zdjęcie tej pasty poniżej. Możecie kupić w kuchniach świata. Jest to podstawowy składnik takich dań jak m.in.Pad Thai czy zupa krewetkowa Tom Yum.
- 3 łyżki mleka krowiego
- kawałek imbiru (4 cienkie plasterki)
- 2,5 szklanki wody ok. 600ml.
- 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna (to przyspiesza tę potrawę, ew. może zrobić wcześniej rosół)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól do smaku
- opcjonalnie trochę drobno posiekanego makaronu jajecznego lub ryżowego.
- Gotujemy wodę i wrzucamy kostkę rosołową, drobno posiekaną pierś, paprykę, pokruszone na kawałki grzyby, imbir oraz pastę chili (na tym etapie dodajmy opcjonalny makaron).
- Gotujemy na minimalnym ogniu 10min.
- Po tym czasie zdejmujemy z palnika i dodajemy sok z limonki, olej sezamowy i sos sojowy. Mieszamy ew. dosalamy i zjadamy :)
- Zupka powinna być lekko pikantna. Świetnie rozgrzewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).