sobota, 1 marca 2014

Tarta z porów z serem feta według Kurta Schellera

Tarta z porów z serem feta to jedno z dań, które poznałem na dwudniowym szkoleniu z kuchni śródziemnomorskiej według Kurta Schellera. Wśród 15 dań, mogę śmiało powiedzieć, że tarta z pora jest moim faworytem - lekka, zdrowa, szybka i mega smaczna.




Składniki dla 3 osób:
4 pokrojonych w plastry pory
140 g pokruszonego sera feta
140 g serka philadelphia
140 g startego sera np. Parmezan lub Gruyere
4 jaja
3-4 łyżki bułki tartej
80 g polenty (kaszka kukurydziana) lub semoliny (kaszka durum)
1 posiekany pęczek koperku
3 liście laurowe
Oliwa
Sól i pieprz

Co robimy ?
  1. Myjemy pory obcinamy końcówki i kroimy pory na plasterki o grubości 0,5cm
  2. Smażymy na oliwie 5min
  3. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek, liść laurowy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10min. W razie potrzeby dolewamy trochę oliwy.
  4. Po tym czasie zgaś ogień, wyjmij liść laurowy, dodawaj polentę i następnie roztrzepane jajka. mieszając. Gdy już masa z porów jest dobrze wymieszana, przelej ją do foremek żaroodpornych wysmarowanych oliwą i bułką tartą do max 3/4 ich wysokości.
  5. Na wierzch połóż wymieszaną masę z serka feta i philadelphi (kilka kawałków na foremkę).
  6.  Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 30min.
  7. Po tym czasie tarta z porów powinna być gotowa.

3 komentarze:

  1. Tarta z polenty - świetny pomysł. A pory uwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, czy zamiast tych kaszek zagra z couscous...

    OdpowiedzUsuń
  3. Nashelly - w imieniu Kurta dzięki ;)
    Unknown - myślę, że z kus kusem też zagra. To tylko wypełniacz, żeby wszystko trzymało się kupy.

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).