Składniki dla 3 osób:
4 pokrojonych w plastry pory
140 g pokruszonego sera feta
140 g serka philadelphia
140 g startego sera np. Parmezan lub Gruyere
4 jaja
3-4 łyżki bułki tartej
80 g polenty (kaszka kukurydziana) lub semoliny (kaszka durum)
1 posiekany pęczek koperku
3 liście laurowe
Oliwa
Sól i pieprz
Co robimy ?
- Myjemy pory obcinamy końcówki i kroimy pory na plasterki o grubości 0,5cm
- Smażymy na oliwie 5min
- Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek, liść laurowy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10min. W razie potrzeby dolewamy trochę oliwy.
- Po tym czasie zgaś ogień, wyjmij liść laurowy, dodawaj polentę i następnie roztrzepane jajka. mieszając. Gdy już masa z porów jest dobrze wymieszana, przelej ją do foremek żaroodpornych wysmarowanych oliwą i bułką tartą do max 3/4 ich wysokości.
- Na wierzch połóż wymieszaną masę z serka feta i philadelphi (kilka kawałków na foremkę).
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 30min.
- Po tym czasie tarta z porów powinna być gotowa.
Tarta z polenty - świetny pomysł. A pory uwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńCiekawe, czy zamiast tych kaszek zagra z couscous...
OdpowiedzUsuńNashelly - w imieniu Kurta dzięki ;)
OdpowiedzUsuńUnknown - myślę, że z kus kusem też zagra. To tylko wypełniacz, żeby wszystko trzymało się kupy.