Jak rozróżnić czy małża jest świeża czy nie ? (to bardzo ważne).
- płuczemy wszystkie małże w zimnej wodzie w misce i patrzymy, które małże się lekko otwierają, a które nie. Te zakryte możemy uznać za dobre. Te, które się otwierają bierzemy do ręki i lekko rytmicznie (co 2 sekundy) ściskamy małże, żeby się zamknęła i puszczamy). Jeśli po kilku naciśnięciach małża się zaciska i otwór jest mniejszy niż na początku, znaczy to, że małża jest jeszcze żywa (naturalna reakcja obronna na naciskanie, to zaciskanie muszli).
- jeśli małża się nie zaciska, a otwór jest cały czas taki sam, znaczy, że małża nie żyje i należy ją odrzucić.
Składniki dla 4 osób:
Świeże małże 800g
1 Drobno pokrojona cebula
100ml białego wina
1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku posiekane na kawałki
Oliwa
Co robimy:
- Na 2 łyżkach oliwy przysmaż przez minutę cebulę i czosnek.
- Dolej białe wino, posiekaną pietruszkę i zagotuj.
- Dodaje małże, zakryj pokrywką i gotuj przez 5minut (bez otwierania pokrywki, żeby nie uciekała temperatura)
- W trakcie gotowania potrząsaj garnkiem bez odkrywania.
- Małże w winie powinny być wyraźnie ugotowane, choć lekko ciągnące i delikatne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).