niedziela, 30 marca 2014

Przepis na małże po prowansalku w białym winie wg Kurta Schellera

Małże w białym winie to niezwykle zdrowe, pełne witamin, lekkie, szybkie i przepyszne danie, które łatwo można zrobić w domu. Świeże małe dostaniemy np. w Makro. Poniżej przepis według Kurta Schellera  - szkolenie z kuchni śródziemnomorskiej.




Jak rozróżnić czy małża jest świeża czy nie ? (to bardzo ważne).
  • płuczemy wszystkie małże w zimnej wodzie w misce i patrzymy, które małże się lekko otwierają, a które nie. Te zakryte możemy uznać za dobre. Te, które się otwierają bierzemy do ręki i lekko rytmicznie (co 2 sekundy) ściskamy małże, żeby się zamknęła i puszczamy). Jeśli po kilku naciśnięciach małża się zaciska i otwór jest mniejszy niż na początku, znaczy to, że małża jest jeszcze żywa (naturalna reakcja obronna na naciskanie, to zaciskanie muszli).
  • jeśli małża się nie zaciska, a otwór jest cały czas taki sam, znaczy, że małża nie żyje i należy ją odrzucić.
 Tak wyselekcjonowane małże bierzemy do dania.

Składniki dla 4 osób:
Świeże małże 800g
1 Drobno pokrojona cebula
100ml białego wina

1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku posiekane na kawałki
Oliwa


Co robimy:
  1. Na 2 łyżkach oliwy przysmaż przez minutę cebulę i czosnek.
  2. Dolej białe wino, posiekaną pietruszkę i zagotuj.
  3. Dodaje małże, zakryj pokrywką i gotuj przez 5minut (bez otwierania pokrywki, żeby nie uciekała temperatura)
  4. W trakcie gotowania potrząsaj garnkiem bez odkrywania.
  5. Małże w winie powinny być wyraźnie ugotowane, choć lekko ciągnące i delikatne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).