sobota, 15 marca 2014

Pomidory nadziewane kozim serem wg Kurta Schellera

Poniżej przedstawiam przepis na pomidory nadziewane kozim serem wg Kurta Schellera. Przepis poznałem na szkoleniu z kuchni śródziemnomorskiej, które odbyło się w Warszawie.






Składniki dla 4 osób:
4 duże, obrane pomidory
8 obranych i oczyszczonych krewetek tygrysich
1 posiekany ząbek czosnku
100 ml bulionu drobiowego opisanego tutaj
40 g posiekanych czarnych oliwek
40 g posiekanych anchois
350 g sera koziego
1 posiekany pęczek szczypioru
Mieszane sałaty do przystrojenia
Oliwa
Vinaigrette:
oliwa z oliwek; balsamico; sok z cytryny; sól i pieprz

Sól i pieprz


Co robimy ?
  1. Pomidory należy obrać ze skórki lub sparzyć i zdjąć skórkę, odciąć górę pomidora i wyskrobać miąższ łyżeczką (miejsce na ser kozi).
  2. Pancerze krewetek oraz miąższ z pomidorów podsmaż razem z czosnkiem na odrobinie oliwy. Zalej bulionem drobiowym 100ml (opisanym tutaj) i gotuj przez 5 minut, po czym przepuść przez sito. 
  3. Do powstałego sosu dodaj składniki vinaigrette i dokładnie wymieszaj. 
  4. Krewetki smaż na oliwie z oliwek na małym ogniu do momentu, aż uzyskają różowy kolor. Przypraw do smaku solą i pieprzem i odstaw na bok. 
  5. Ser kozi wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek i szczyptą posiekanego szczypioru na jednolitą masę.
  6. Wydrążone pomidory wypełnij masą z koziego sera do połowy, następnie nałóż cienką warstwę posiekanych oliwek i anchois. 
  7. Zawiń pomidory w folię i wstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj sos vinaigrette.
  8. Sos przygotowujemy mieszając trochę (ok 50ml) oliwy z oliwek, soku z cytryny, startej skórki z cytryny, glazury balsamico oraz szczypty soli i pieprzu. Jeśli sos wyjdzie za kwaśny można trochę osłodzić miodem.
  9. Pomidory z kozim serem podajemy na talerzu z 2 krewetkami tygrysimi oraz sosem vinaigrette.

2 komentarze:

  1. Dzięki za poświęcony czas na szkolenie i oczywiście za to, że podzieliłeś się tym przepisem. Przyda nam się ta pozycja w naszym menu. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis:) wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).