Składniki dla 4 osób:
4 duże, obrane pomidory
8 obranych i oczyszczonych krewetek tygrysich
1 posiekany ząbek czosnku
100 ml bulionu drobiowego opisanego tutaj
40 g posiekanych czarnych oliwek
40 g posiekanych anchois
350 g sera koziego
1 posiekany pęczek szczypioru
Mieszane sałaty do przystrojenia
Oliwa
Vinaigrette:
oliwa z oliwek; balsamico; sok z cytryny; sól i pieprz
Sól i pieprz
Co robimy ?
- Pomidory należy obrać ze skórki lub sparzyć i zdjąć skórkę, odciąć górę pomidora i wyskrobać miąższ łyżeczką (miejsce na ser kozi).
- Pancerze krewetek oraz miąższ z pomidorów podsmaż razem z czosnkiem na odrobinie oliwy. Zalej bulionem drobiowym 100ml (opisanym tutaj) i gotuj przez 5 minut, po czym przepuść przez sito.
- Do powstałego sosu dodaj składniki vinaigrette i dokładnie wymieszaj.
- Krewetki smaż na oliwie z oliwek na małym ogniu do momentu, aż uzyskają różowy kolor. Przypraw do smaku solą i pieprzem i odstaw na bok.
- Ser kozi wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek i szczyptą posiekanego szczypioru na jednolitą masę.
- Wydrążone pomidory wypełnij masą z koziego sera do połowy, następnie nałóż cienką warstwę posiekanych oliwek i anchois.
- Zawiń pomidory w folię i wstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj sos vinaigrette.
- Sos przygotowujemy mieszając trochę (ok 50ml) oliwy z oliwek, soku z cytryny, startej skórki z cytryny, glazury balsamico oraz szczypty soli i pieprzu. Jeśli sos wyjdzie za kwaśny można trochę osłodzić miodem.
- Pomidory z kozim serem podajemy na talerzu z 2 krewetkami tygrysimi oraz sosem vinaigrette.
Dzięki za poświęcony czas na szkolenie i oczywiście za to, że podzieliłeś się tym przepisem. Przyda nam się ta pozycja w naszym menu. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńświetny przepis:) wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń