niedziela, 2 lutego 2014

Zapiekanka mięsna z fetą po bułgarsku - przepis


Przepis na poniższą zapiekankę mięsną dostałem już jakiś czas temu od mojej koleżanki Patrycji. To wspaniała kompozycja mięsa mielonego, sera feta, papryki, pomidorów i jajek.




Co potrzebujecie (porcja dla 6 osób):
0,5kg mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe)
2 cebule - posiekane
2 czerwone papryki - posiekane na drobne kawałki
2 puszki pomidorów lub 5 świeżych obranych ze skórki - posiekane na małe kawałki
1 łyżka łagodnej czerwonej papryki
1 łyżka ostrej czerwonej papryki
1 łyżka czubrycy
1 opakowanie słonej fety pokrojonej w kostki
5 jajek - roztrzepane
sól i pieprz do smaku
150g ulubionego sera żółtego (ementaler, cheddar, gruyer) lub miks
150g kukurydzy z puszki
Oliwa z oliwek do smażenia
pęczek naci pietruszki - drobno posiekana
duża patelnia lub głęboki wok
opcjonalnie 2 duże ziemniaki gotowane przez 15min i pokrojone w plastry.

Co robimy:
  1. Smażymy cebulę przez 2min  
  2. Dodajemy mięso mielone i smażymy jeszcze kilka minut (należy trochę odparować wydzielany przez mięso płyn).
  3. Dodajemy paprykę mieloną i czubrycę i gotujemy jeszcze przez chwilę mieszając.
  4. Dodajemy paprykę i pomidory i gotujemy przez parę minut.
  5. Przelewamy całość do naczynia żaroodpornego i dodajemy rozbełtane jajka i fetę. Wszystko razem mieszamy.
  6. Posypujemy pietruszką, a na to starty ser żółty.
  7. Całość wstawiamy zakryte na 25min do piekarnika rozgrzanego do 200st C. Potem odkrywamy i pieczemy z termoobiegiem jeszcze 5min (żeby ser przybrał ładny lekko brązowy kolor i odparował wytapiający się tłuszcz).
  8. Tak otrzymaną mięsną zapiekankę dzielimy na 6 porcji.

ps. jeśli brakuje wam węglowodanów zapiekanka świetnie smakuje też z 2 ugotowanymi wcześniej i pokrojonymi w plasterki ziemniakami.


1 komentarz:

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).