Składniki dla 2 osób:
300g krewetek tygrysich świeżych lub mrożonych (najczęściej dostaniecie mrożone gotowane - ok)
pęczek natki pietruszki (tylko listki) drobno pokrojone lub łyżka suszonej pietruszki
5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
150ml białego wytrawnego wina (polecam wino opisane na dole przepisu)
1 papryczka chili z pestkami pokrojona w plasterki (ja użyłem dwóch łyżek domowej roboty ostrego oleju chili)
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ciabiaty (do zagryzki krewetek) pokrojone w plastry upieczone z masłem czosnkowym
60g masła (ok 1/4 paczki).
1 limonka
Co robimy:
- Jeśli krewetki macie zamrożone gotujemy je jedną minutę następnie odcedzamy (nie róbcie tego w mikrofali).
- Na patelnie wlewamy oliwę i połowę ilości masła, papryczkę chili oraz czosnek. Smażymy na średnim ogniu ok. 1 minuty.
- Gdy się czosnek zarumieni dodajemy krewetki, wino, pietruszkę i ok. 1/3 łyżeczki soli.
- Od zagotowania wina, gotujemy jeszcze ok. 2 minut, żeby wino trochę odparowało.
- Dodajemy łyżeczkę soku z limonki i 1/2 łyżeczki cukru. Mieszamy do rozpuszczenia cukru i podajemy z ciabiatą i dwoma ćwiartkami limonki.
- Ciabatę należy wcześniej pokroić na plasterki, posmarować masłem dodać szczyptę przeciśnietego przez praskę czosnku i lekko osolić. Następnie zapiekamy przez kilka minut w rozgrzanym do 200-220st. C. piekarniku.
- W razie potrzeby krewetki można popryskać sokiem z limonki.
- Idealnie smakuje z dobrze schłodzonym białym, wytrawnym winem PASQUA Linia Le Collezioni Malvasia di Puglia IGT. To bardzo łagodne wino o lekkim posmaku egzotycznych owoców można kupić np. w Warszawie w butelkach 1,5 L za ok 37zł. Nawet się nie zorientujecie, jak nagle ujrzycie dno butelki ...
To będzie prawdziwa uczta, wasze nastroje poszybują wysoko, więc nie zapomnijcie o zaplanowaniu c.d. ... ;)
Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do siebie :)))
OdpowiedzUsuńDziś próbuję
OdpowiedzUsuń