Poniżej znajdziecie przepis na humus wg Kurta Scheller. Jest delikatna w smaku, jeśli lubicie ostrzejszą można dodać więcej czosnku lub pieprz syczuański.
Co potrzebujesz:
450 g ugotowanej ciecierzycy (wcześniej należy ją namoczyć 12h i gotować ok. 1,5h)
100 ml wywaru z cieciorki (wody z gotowania cieciorki)
2 łyżki Tahini (masło sezamowe)
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Sok z 1 limonki
Oliwa z oliwek do polania
Sól i pieprz czarny do smaku (lub syczuański jeśli lubimy ostre)
Co robimy ?
- Łączymy ciecierzycę, z tahini, wyciśniętym czosnkiem, sokiem z limetki, szczyptą soli i pieprzu oraz wywarem i blendujemy na gładką masę.
- W razie potrzeby pastę możemy zaostrzyć większą ilością czosnku lub pieprzu syczuańskiego.
- Hummus podajemy polany oliwą.
oj, ale brakuje bardzo ważnej przyprawy: jeera czyli zmielony cumin. bez tego ani rusz :-)
OdpowiedzUsuń