niedziela, 9 lutego 2014

Chłodnik Cordoba, czyli chłodnik pomidorowy wg Kurta Schellera

Osobiście nie jestem fanem chłodników, ale Cordoba z pomidorów ... totalnie mnie rozwalił. Spróbujcie, jest prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny i bije pomidorową na głowę ;).




Składniki dla 4 osób:
1 kg pokrojonych w ćwiartki pomidorów
6 obranych ząbków czosnku
300 g pokrojonego w kostkę chleba
200 ml oliwy
100 ml octu winnego
2 ugotowane i pokrojone na ćwiartki jajka
150 g pokrojonej w kostkę szynki szwardzwaldzkiej
Sól

Co robimy:
  1. W moździerzu rozetrzyj czosnek ze szczyptą soli.
  2. Zmiksuj pomidory, chleb, czosnek, oliwę i ocet winny na gładką masę za pomocą blendera.
  3. Masę przeciskaj łyżką przez sito, tak, żeby uzyskać gładką zupę. Suchą masę wyrzuć.
  4. Chłodnik pomidorowy podawaj z jajkiem i drobno pokrojoną w kostkę szynką szwardzwaldzką na zimno, choć na ciepło (40-50 st C.) smakuje jak dla mnie nawet lepiej. 

1 komentarz:

  1. Fajny chłodnik, ciekawa propozycja. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).