Składniki dla 4 osób:
1 kg pokrojonych w ćwiartki pomidorów
6 obranych ząbków czosnku
300 g pokrojonego w kostkę chleba
200 ml oliwy
100 ml octu winnego
2 ugotowane i pokrojone na ćwiartki jajka
150 g pokrojonej w kostkę szynki szwardzwaldzkiej
Sól
Co robimy:
- W moździerzu rozetrzyj czosnek ze szczyptą soli.
- Zmiksuj pomidory, chleb, czosnek, oliwę i ocet winny na gładką masę za pomocą blendera.
- Masę przeciskaj łyżką przez sito, tak, żeby uzyskać gładką zupę. Suchą masę wyrzuć.
- Chłodnik pomidorowy podawaj z jajkiem i drobno pokrojoną w kostkę szynką szwardzwaldzką na zimno, choć na ciepło (40-50 st C.) smakuje jak dla mnie nawet lepiej.
Fajny chłodnik, ciekawa propozycja. Gratulacje.
OdpowiedzUsuń