Porcja na pizzę dla dwóch osób (można przygotować podwójną porcję i połowę zamrozić na kolejny raz):
Składniki na ciasto do pizzy:
240 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdży w proszku
2 łyżki oliwy
2/3 szklanki wody
Sos do pizzy na ciasto:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano
1/3 łyżeczki bazylii
1/3 łyżeczki tymianku
Pizza 1 - składniki:
3 kule mozzarelli 125g
5 pieczarek
10 dkg salami
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
Pizza 2 hawajska zmodyfikowana - składniki:
2 kule mozzarelli 125g
10dkg sera gruyere lub drobno startego grana padano
5 pieczarek
1- dkg szynki
1/3 cebuli w plastrach
4 okręgi ananasa z puszki, pokrojone w małe kawałki
2 pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki
Co robimy ?
1. Łączymy wszystkie składniki na ciasto do pizzy, najpierw mieszając mąkę z drożdżami,
solą i cukrem a następnie dodajemy resztę składników.
2. Wyrabiamy ciasto ręką, około 6 minut, do momentu aż będzie
odchodzić od ręki :)
3. Zaczynając od środka rozciągamy pizzę na blaszce (posypanej mąką) i rozwałkowujemy wałkiem tak, aby ciasto było cieniutkie.
4. Gdy pizza jest już cienka kładziemy na blaszce (standardowa prostokątna) posypanej mąką lub układamy na papierze do pieczenia na blasze (polecane i wtedy już mąki nie trzeba dosypywać, a pizza ślicznie odchodzi i nie przywiera). Ciasto smarujemy sosem do pizzy(cały).
4. Gdy pizza jest już cienka kładziemy na blaszce (standardowa prostokątna) posypanej mąką lub układamy na papierze do pieczenia na blasze (polecane i wtedy już mąki nie trzeba dosypywać, a pizza ślicznie odchodzi i nie przywiera). Ciasto smarujemy sosem do pizzy(cały).
5. Układamy na pizzy to co lubimy (kolejność ma znaczenie). Jeśli sera nie damy na spód cała pizza namoknie wodą z pieczarek. Jeśli damy za dużo pieczarek lub pomidora stanie się to samo.
Przykład dla pizzy nr 1 (kolejność składników):
- przyprawy: oregano i bazylię
- 2/3 mozzarelli pokrojonej na małe kawałki
- plastry salami
- 5 cienko pokrojonych pieczarek + ew. inne mokre warzywa
- reszta mozarelli na wierzch
Pieczarki mogą nawet poleżeć pokrojone kilka godzin przed robieniem pizzy to stracą trochę wody.
6. Zapiekamy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni. Nasz jest
gazowy (blachę wkładamy na środkową pozycję) i bez termoobiegu, w innym piekarniku ten czas może być
krótszy lub dłuższy, dlatego pizzę należy obserwować. Kiedy brzegi
zrobią się jasnobrązowe a mozzarella będzie wesoło skwierczeć
wiadomo, że pizza jest już gotowa :).
ciekawe robilem wiele ciast na pizze i ten rowniez musze wyprobowac. zapraszam na mojego bloga: www.leonard300.blog.interia.pl
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuje tego przepisu, bo zawsze mam problem z ciastem do pizzy:)
OdpowiedzUsuń