Tajskie zielone curry to jedna z moich ulubionych potraw (uwielbiam kuchnię tajską). W tej wersji curry przygotowałem z kurczakiem. Spotyka się też inne wersje np. z tofu. Thai Green Curry Chicken to mieszanka aromatycznego mleczka kokosowego, zielonej pasty curry, trawy cytrynowej, liści limonki kaffir oraz sosu rybnego.
Składniki:
3 uda z kurczaka (takie duże, wcześniej podgotowane, mięso pokrojone na kawałki) alternatywnie 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostki (0,5kg)
1 puszka mleczka kokosowego 400ml (jeśli macie więcej to użyjcie 550ml, jeśli nie,dodajcie150 ml zwykłego mleka - będzie więcej sosu)
1/2 łyżki zielonej pasty curry (1 łyżka jeśli lubicie ostrzejsze. Dodam, że są różne pasty ponoć ta tao tao jest łagodniejsza. Ja używam takiej jak ta poniżej, kupionej na allegro za ok 3-4zł:
1 trawa cytrynowa (lekko zgnieciona np. trzonkiem noża - wypuści wtedy więcej aromatu)
4 liście limonki kaffir (ew. starta na tarce skórka limonki)
1 limonka (sok, limonkę dobrze jest wcześniej poturlać po blacie stołu naciskając ręką. Odda wtedy więcej soku)
3 łyżki świeżego zielonego groszku (ew. z puszki)
2 garście zielonej fasolki szparagowej (bez łyka)
4 łyżki sosu ostrygowego
4 łyżki sosu rybnego
2 ząbki czosnku - drobno posiekany
2 łyżki oleju arachidowego (lub innego do smażenia)
1 łyżka brązowego cukru
10 liści tajskiej bazylii (ja użyłem zwykłej, można kupić nasiona i posadzić, ew. na targach ogrodniczych)
1/2 łyżki świeżo zmielonych ziaren kolendry
1 kawałek imbiru tajskiego (galangal) - 1cm x 1cm x 4cm - czyli bryła o podstawie 1cm2 i długości 4 cm - pokrojony w plasterki
Powyższe produkty dostaniecie w Kuchniach Świata.
Jak robimy tajskie zielone curry z kurczakiem ?
- Przygotowujemy wszystkie składniki zgodnie z opisem powyżej.
- Rozgrzewamy olej na woku i zmniejszamy ogień na minimum (to ważne, żeby pasta z zielonego curry oraz później mleczko kokosowe się nie przypaliły).
- Dodajemy pastę curry oraz czosnek i mieszamy przez 1min, aby dobrze się rozprowadziła z olejem.
- Dodajemy mleczko kokosowe, galangal, trawę cytrynową, liście limonki kaffir.
- Gdy mleczko się podgrzeje dodajemy, sos rybny i ostrygowy, cukier oraz kurczaka.
- Gotujemy na małym ogniu ok. 3-5min, żeby kurczak się zrobił.
- Gdy mięso będzie już gotowe, dolewamy sok z limonki, zmieloną kolendrę, tajską bazylię oraz w razie potrzeby dodajemy soli/cukru.
- Thai green curry chicken podajemy z ryżem basmati lub jaśminowym.
Smacznego.
mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam
OdpowiedzUsuńMy co prawda przepisów nie podajemy, ale może dodatkowo zmobilizujemy do gotowania :)
OdpowiedzUsuńI uwielbiamy pasty Lobo :)
http://thaiwhy.wordpress.com/2014/10/06/smak-tajlandii-w-kolorze-zielonym-green-curry/
fasolkę szparagowa gotujesz wczesniej, czy wrzucasz surową ? A jeeśli tak, to w którym momencie ?
OdpowiedzUsuńCześć Marcin, Fasolkę można ugotować wcześniej, można też wrzucić z mleczkiem kokosowym i gotować na bardzo małym ogniu aż zmięknie.
OdpowiedzUsuńDla mnie hit! Jedno z najlepszych, zdrowych opcji obiadowych z kurczakiem. Dobry przepis.
OdpowiedzUsuńGustavo Woltmann
Fasolke szparagowa i zielony groszek pol na pol gotujesz osobno i dodajesz na samym koncu :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis i danie pychotka:)
OdpowiedzUsuń