Pokażę wam jak możną ją zrobić używając tradycyjnych składników jak również bardziej dostępnych zamienników.
Składniki:
2L bulionu (można go ugotować na jednej dużej nodze od kurczaka i włoszczyźnie) lub zamiast włoszczyzny 1 kostka warzywna/drobiowa
1 duża noga od kurczaka ugotowana (wyrzucić skórę) i obrana na kawałki
20 bardzo małych pieczarek pokrojonych na ćwiartki w pionie
2 duże lub 3 małe trawy cytrynowe (do kupienia mrożone w Kuchniach Świata)
3 liście limonki kaffir (można też użyć zielonej skórki z limonki ściętej w duże kawałki)
imbir tajski (galangal)1,5x1,5cm, ew. zwykły imbir pokrojony w plasterki
2-3 łyżeczki żółtej pasty curry (jest słona i ostra)
2 łyżki soku z limonki
1 puszka 400ml mleczka kokosowego (najlepiej takie z zawartością powyżej 70% mleczka)
2 łyżki sosu rybnego nam pla (opcjonalnie, jest słony)
makaron błyskawiczny chow-mein (można kupić w marketach np. Real czy Carrefour)
szczypiorek
1 papryczka chili do przystrojenia
sos sojowy jasny do dosolenia lub sólCo robimy:
- Gotujemy 2L wody z łyżeczką soli i kostką warzywną oraz nogę od kurczaka z 15min. Woda odparuje.
- Zbieramy szumowiny po kurczaku sitkiem.
- Wkładamy pastę curry, trawę cytrynową, limonkę kaffir, sok z limonki, galangal i gotujemy na małym ogniu przez 10min. Po tym czasie wyjmujemy wszystko sitkiem i wyrzucamy.
- Dolewamy mleczko, sos rybny, wkładamy pieczarki i kurczaka i gotujemy na małym ogniu mieszając 5 min, aż pieczarki będą dobre. Dosalamy jeśli trzeba. Jeśli zupa jest za mało słona i jednocześnie za mało ostra dokładamy łyżeczkę pasty curry.
- Do głębokiego talerza wkładamy trochę makaronu i zalewamy gorącą zupą tom kha gai (po 4-5 min makaron będzie dobry).
- Zupę kokosową przystrajamy grubo pokrojonym szczypiorkiem i pociętą w paski papryczką chili.
Kokos + kurczak = orientalne połączenie, ale na pewno bardzo smaczne. Przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńZ pewnością wypróbuję tę zupkę w najbliższy weekend podczas proszonego obiadu. :-) A co podać na drugie danie?
Dziękuję za radę.Aga