Składniki na sos kurkowo-śmietanowy dla 2-3 osób:
250g świeżych lub mrożonych kurek pokrojonych na mniejsze kawałki (na pół lub na 3)
250g śmietany 30%
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka miodu rozpuszczona w soku z cytryny i sosie sojowym (można zmieszać wszystko razem)
2 łyżki soku z cytryny
1 średnia cebula drobno posiekana
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
3 łyżki masła
2 łyżki sosu sojowego (lub odpowiednio więcej soli)
sól, pieprz do smaku
Co robimy:
- Dusimy przez 2 minuty cebule z czosnkiem na maśle
- Dodajemy kurki i dusimy kolejne 5 minut (jeśli kurki są mrożone to trochę dłużej żeby odparować wodę
- Dodajemy śmietanę, tymianek, sok z cytryny, rozpuszczony miód, sos sojowy, trochę pieprzu. Doprowadzamy do zagotowania i dusimy przez 5 minut na małym ogniu aż zgęstnieje. Próbujemy sosu i dosalamy w razie potrzeby. Jeśli sos jest za słodki lub za kwaśny dodajemy odpowiednio trochę miodu lub trochę soku z cytryny.
- Sos kurkowo śmietanowy podajemy np. z razowym tagiatelle. Ja lubię z gniecionymi ziemniakami i kurczakiem.
- Jeśli chcecie wersję lżejszą zamiast śmietany można dać jogurt naturalny i trochę go dosłodzić.
Mniam ! sosik z kurek o tej porze no aż ślinka cieknie... zrobię dziś podobny tylko z pieczarek ;)
OdpowiedzUsuńpozddrawiam !