niedziela, 20 października 2013

Fondue serowe - przepis dla 4 osób

Fondue (wym. fondi) serowe to potrawa szwajcarska. Ciekawe jest to,że dziś kojarzona z wykwintną kuchnią potrawa, tak naprawdę była wymyślona, aby zużyć stare twarde sery ze spiżarni. Dodanie wina (którego również u górali nie brakowało) i podgrzanie stało się podstawą do tego pysznego dania. Mieszano wówczas kilka rodzajów sera razem z białym winem, kirszem, mąką ziemniaczaną i przyprawami otrzymując przepyszną serową masę, w której moczono mięso, czerstwe pieczywo i warzywa.

W dzisiejszym przepisie na fondue skupię się na 3 gatunkach aromatycznych serów: gruyere, ementaler i cheddar. Wszystkie te sery można kupić w dobrej cenie w Realu, ew. w Almie. Paliwo do fondue w sklepie Duka.

Koszt dla 4 osób ok. 50-60zł





Składniki na fondue - przepis dla 4 osób:
200g sera gruyere
200g sera ementaler
200g sera cheddar (lub appenzeller)
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50ml wiśniówki (np. Soplicy)
250ml białego wytrawnego wina (małe buteleczki są w Lidlu po 5zł)
1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatałowej
1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu białego lub czarnego
1 ząbek czosnku

Przekąski do maczania w masie serowej ( co kto lubi :) )
1 bagietka (pokrojona na plasterki o grubości 1,5cm, a każdy plasterek na ćwiartki, w zupełności wystarczy na 4 osoby)
1 mały słoik korniszonków konserwowych np. w zalewie chilli
15 małych cebulek z octu
200g kabanosów
400g ulubionej kiełbasy (2 rodzaje np. wieprzowa i z indyka)
1 marchewka
120g oliwek
1 papryka
1 duży ogórek kwaszony



Co robimy ?
  1. Przekrawamy ząbek czosnku i smarujemy nim cały garnek do fondue (stalowy).
  2. Garnek podgrzewamy na kuchence, wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Wsypujemy starty na tarce (grube oczka) ser żółty i mieszamy kilka minut (5-10min) na małej temperaturze aż się rozpuści. Na początku wszystko trochę się rozwarstwi, ale bez paniki.
  4. Wlewamy wiśniówkę z rozbełtaną w niej mąką ziemniaczaną, gałką i pieprzem i mieszamy cały czas, aż do otrzymania jednolitej masy serowej. Uwaga, żeby ser się nie przypalił.
  5. Gdy masa jest gotowa stawiamy garnek na stelażu do fondue, a pod spodem kładziemy zapalony palniczek.
  6. Maczamy wcześniej przygotowane i rozdrobione dodatki i popijamy ulubionym alko w gronie przeszczęśliwych znajomych ;)
  7. Ważne, aby dość często mieszać patyczkiem z bagietką na środku garnka, bo to miejsce wrażliwe na przypalenia :)
 Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).