W dzisiejszym przepisie na fondue skupię się na 3 gatunkach aromatycznych serów: gruyere, ementaler i cheddar. Wszystkie te sery można kupić w dobrej cenie w Realu, ew. w Almie. Paliwo do fondue w sklepie Duka.
Koszt dla 4 osób ok. 50-60zł
Składniki na fondue - przepis dla 4 osób:
200g sera gruyere
200g sera ementaler
200g sera cheddar (lub appenzeller)
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50ml wiśniówki (np. Soplicy)
250ml białego wytrawnego wina (małe buteleczki są w Lidlu po 5zł)
1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatałowej
1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu białego lub czarnego
1 ząbek czosnku
Przekąski do maczania w masie serowej ( co kto lubi :) )
1 bagietka (pokrojona na plasterki o grubości 1,5cm, a każdy plasterek na ćwiartki, w zupełności wystarczy na 4 osoby)
1 mały słoik korniszonków konserwowych np. w zalewie chilli
15 małych cebulek z octu
200g kabanosów
400g ulubionej kiełbasy (2 rodzaje np. wieprzowa i z indyka)
1 marchewka
120g oliwek
1 papryka
1 duży ogórek kwaszony
Co robimy ?
- Przekrawamy ząbek czosnku i smarujemy nim cały garnek do fondue (stalowy).
- Garnek podgrzewamy na kuchence, wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia.
- Wsypujemy starty na tarce (grube oczka) ser żółty i mieszamy kilka minut (5-10min) na małej temperaturze aż się rozpuści. Na początku wszystko trochę się rozwarstwi, ale bez paniki.
- Wlewamy wiśniówkę z rozbełtaną w niej mąką ziemniaczaną, gałką i pieprzem i mieszamy cały czas, aż do otrzymania jednolitej masy serowej. Uwaga, żeby ser się nie przypalił.
- Gdy masa jest gotowa stawiamy garnek na stelażu do fondue, a pod spodem kładziemy zapalony palniczek.
- Maczamy wcześniej przygotowane i rozdrobione dodatki i popijamy ulubionym alko w gronie przeszczęśliwych znajomych ;)
- Ważne, aby dość często mieszać patyczkiem z bagietką na środku garnka, bo to miejsce wrażliwe na przypalenia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).