Do dzieła !
Składniki na ok. 600ml sosu:
1 szklanka 250ml soku z ananasa
1 szklanka 250ml wody (podzielona na 200 i 50ml)
2 papryczki pepperoni zielona i czerwona drobno pokrojone (1 zostawcie z połową pestek. Jeśli używacie papryczek Habanero, które są dostępne co jakiś czas w Kauflandzie - ostrożnie ;), krójcie w rękawiczkach i max 1/2 papryczki bez pestek na całość)
1 limonka (wycisnąć sok)
2 łyżeczki z górką mąki ziemniaczanej lub skrobi rozpuszczone w 50ml zimnej wody
1 łyżeczka soli
4 ząbki czosnku
70ml octu jasnego np. jabłkowego, ryżowego
1/2 szklanki cukru (ok. 130g)
kawałek świeżego imbiru o wymiarach 2cm na 3cm przeciśniętego przez praskę albo bardzo drobno pokrojonego
Co robimy ?
- Gotujemy w garnku szklankę wody i soku z ananasa i jak się zagotuje wsypujemy pokrojoną papryczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir, cukier oraz łyżeczkę soli i gotujemy przez 10min
- w trakcie kontrolujemy ostrość, jeśli jest słabe wsypujemy więcej pestek z papryczek
- dodajemy sok z limonki i ocet
- kontrolujemy kwaśność/słodkość dodając w miarę potrzeby octu lub cukru (powinno być lekko kwaskowe)
- na koniec dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę, najlepiej po łyżce do gotującego roztworu, ciągle mieszając
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).