piątek, 6 września 2013

Przepis na sos słodko-kwaśny z chili, limonką i ananasem

Dzisiaj przyszła pora na niesamowity sos słodko-kwaśno-ostry z papryczką chili, limonką, ananasem i imbirem. Sos jest przezroczysty i zawiesisty oraz bardzo aromatyczny. Będziecie zachwyceni.
Do dzieła !





Składniki na ok. 600ml sosu:
1 szklanka 250ml soku z ananasa
1 szklanka 250ml wody (podzielona na 200 i 50ml)
2 papryczki pepperoni zielona i czerwona drobno pokrojone (1 zostawcie z połową pestek. Jeśli używacie papryczek Habanero, które są dostępne co jakiś czas w Kauflandzie - ostrożnie ;), krójcie w rękawiczkach i max 1/2 papryczki bez pestek na całość)
1 limonka (wycisnąć sok)
2 łyżeczki z górką mąki ziemniaczanej lub skrobi rozpuszczone w 50ml zimnej wody
1 łyżeczka soli
4 ząbki czosnku
70ml octu jasnego np. jabłkowego, ryżowego
1/2 szklanki cukru (ok. 130g)
kawałek świeżego imbiru o wymiarach 2cm na 3cm przeciśniętego przez praskę albo bardzo drobno pokrojonego

Co robimy ?
  • Gotujemy w garnku szklankę wody i soku z ananasa i jak się zagotuje wsypujemy pokrojoną papryczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir, cukier oraz łyżeczkę soli i gotujemy przez 10min
  • w trakcie kontrolujemy ostrość, jeśli jest słabe wsypujemy więcej pestek z papryczek
  • dodajemy sok z limonki i ocet
  • kontrolujemy kwaśność/słodkość dodając  w miarę potrzeby octu lub cukru (powinno być lekko kwaskowe)
  • na koniec dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę, najlepiej po łyżce do gotującego roztworu, ciągle mieszając
Opisany tutaj sos słodko-kwaśny nadaje się świetnie jako dip do kurczaka, frytek itd. oraz jako część dań chińskich do ryżu. Zdrowy substytut sosu limonkowego podawanego do Nuggetsów w Mc Donalds.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).