Co potrzebujesz ?
3 spore ziemniaki
średniej wielkości kabaczek
1 średnią cebulę
jajko
4 łyżki mąki pszennej
sól
olej do smażenia
ręcznik papierowy do odsączania nadmiaru oleju
gruba tarka
Co robimy ?
- obieramy ziemniaki i cebulę, a następnie ścieramy na tarce
- podobnie z kabaczkiem, wcześniej jednak kroimy go na plastry o grubości 2 cm i obieramy z zewnętrznej skórki oraz wykrawamy środek z pestkami
- mieszamy ziemniaki, cebulę i kabaczka w misce, lekko solimy i odstawiamy do lodówki na 15 min
- po tym czasie dokładnie odsączamy nadmiar soków
- dodajemy jedno jajko, 4 łyżki mąki i mieszamy. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt rzadka dodajemy więcej mąki
- rozgrzewamy na patelni olej, kładziemy małe kupki ciasta kabaczkowo-ziemniaczanego i smażymy
Dostaniecie ok 20 placków.
Placki z kabaczka i ziemniaków można podawać ze wszystkim, co wam przyjdzie do głowy - śmietana, cukier, konfitura, różne pasty itd.
Smacznego :)
No proszę... Nie wiedziałam, że kolega z osiedla prowadzi bloga ;) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń