niedziela, 14 października 2012

Sos tzatziki (greckie cacyki) z ogórkiem i czosnkiem przepis

Sos tzatziki lub po polsku cacyki to wspaniały dodatek do wszelkich dań mięsnych.
Jak go zrobić ?

Sos tzatziki





Co potrzebujesz ?
  • 4 średnie ogórki gruntowe lub jeden duży ogórek szklarniowy
  • 2 ząbki czosnku
  • jogurt grecki ok 10%
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób wykonania cacyków:

1. Ścieramy ogórki na tarce o grubych oczkach




















2. Przepuszczamy czosnek przez praskę
3. Kroimy trochę koperku
4. Mieszamy składniki i doprawiamy solą i pieprzem.

Tadam. Tzatziki gotowe. Smacznego

7 komentarzy:

  1. uwielbiam tzatziki,szczególnie do mięsa z grilla.mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam dodać do sosu dobrej jakości oliwę i ocet winny (ew. sok z cytryny) ;-)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie tak do mieska z grilla taki sosik:)
    Mniam uwielbiam go :))))))
    Bardzo fajny blog pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie w odwiedziny przy okazji:)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ze wszystkiego robi się kupa, nie jesteś oryginalny. A sam sos, zanim go przetworzysz na twoje ulubione kupsko, jest rewelacyjny!!!!

      Usuń
  5. Sosik przydaje się bardzo często w kuchni, z powodzeniem zastąpił tradycyjną mizerię. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ostatnio robiłem ze słonecznika, co jest fajną alternatywą dla osób unikających nabiału. Tu jest przepis: http://www.blendman.pl/pasty-i-sosy/sos-tzatziki/ - fajna opcja ;)

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).