Jak go zrobić ?
Co potrzebujesz ?
- 4 średnie ogórki gruntowe lub jeden duży ogórek szklarniowy
- 2 ząbki czosnku
- jogurt grecki ok 10%
- koperek
- sól, pieprz
Sposób wykonania cacyków:
1. Ścieramy ogórki na tarce o grubych oczkach
2. Przepuszczamy czosnek przez praskę
3. Kroimy trochę koperku
4. Mieszamy składniki i doprawiamy solą i pieprzem.
Tadam. Tzatziki gotowe. Smacznego
uwielbiam tzatziki,szczególnie do mięsa z grilla.mniam
OdpowiedzUsuńPolecam dodać do sosu dobrej jakości oliwę i ocet winny (ew. sok z cytryny) ;-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dokładnie tak do mieska z grilla taki sosik:)
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam go :))))))
Bardzo fajny blog pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie w odwiedziny przy okazji:)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
kupa!
OdpowiedzUsuńZe wszystkiego robi się kupa, nie jesteś oryginalny. A sam sos, zanim go przetworzysz na twoje ulubione kupsko, jest rewelacyjny!!!!
UsuńSosik przydaje się bardzo często w kuchni, z powodzeniem zastąpił tradycyjną mizerię. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio robiłem ze słonecznika, co jest fajną alternatywą dla osób unikających nabiału. Tu jest przepis: http://www.blendman.pl/pasty-i-sosy/sos-tzatziki/ - fajna opcja ;)
OdpowiedzUsuń