poniedziałek, 1 października 2012

Ciasto marchewkowe przepis



Ciasto marchewkowe jest przepyszne i dziecinnie proste do zrobienia. Przepis by Justycha poprzez zwinne palce G. ;)

ciasto marchewkowe



Co potrzebujesz do zrobienia ciasta marchwiowego?  


  • 1 szklanka oleju
  • 4 jaja
  • 2 szklanki drobno utartej marchewki
  • 2 szklanka mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • orzechy (włoskie, laskowe, migdały - drobno rozkruszone)
  • rodzynki

















Składniki na polewę:

  • czubata łyżka kakao
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki zimnej wody

 
Przepis na ciasto marchewkowe:

1. zmieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki (mąkę przepuścić przez sitko)
2. zmieszać wszystkie mokre składniki (marchew to mokre)
3. Zmieszać wszystko razem
4. Wszystko urabiać ręczenie
5. Wlać do tortownicy - ale może być i blacha prostokątna
i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st. – sprawdzać wykałaczką, aby ciasto nie było mokre(wtedy znaczy, że nieupieczone).
Warto pamiętać, że ciasto zwiększy wysokości 2 krotnie.

Polewa:
wszystkie składniki  połączyć i gotować na bardzo małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.

Dajcie znać jak udało się wasze ciasto marchwiowe i czego dodaliście do niego :).

6 komentarzy:

  1. Doświadczenia z ciastem marchewkowym mam ogromne:) Bardzo wiele przepisów wypróbowałam zanim wypracowałam ciasto idealne i wg mnie z podanych proporcji niestety wyjdzie ciasto, które może być zdecydowanie zbyt tłuste, twarde, przesłodzone,sztuczne w smaku ( zbyt duża ilość proszku do pieczenia, sody, oleju i cukru)i zdecydowanie mało marchewkowe (do podanych proporcji składników należałoby dodać więcej marchewki), ale gusta są różne :)
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za komentarz. Masz racje, że to kwestia gustów. Staram się ulepszać ten przepis, ale śmiało mogę go polecić, bo robiłem i ciasto wyszło na prawdę dobre :) Dodam, że na co dzień prawie nie słodzę, więc za słodkie nie powinno być i było bardzo miękkie wręcz rozpływające się. Zdradzisz swoją recepturę ?

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto wykonane wg w/w przepisu nie wyszło mi. Tzn nie wypiekło - wodniste w środku. Piekłam w rozgrzanym piekarniku prawie godzinę. Wierzch upieczony ( za słodki jak dla mnie)środek lepki, wodnisty.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przykro mi, że nie wyszło :(. Ze swojej strony mogę powiedzieć, że przepis zawsze wychodzi mi i moim znajomym, od których mam przepis. Być może coś nie było dobrze wymieszane, ugniatałaś metalowymi przedmiotami zamiast rękoma lub piekarnik nie grzeje równomiernie.
    Co do słodkości kwestia bardzo względna - czy się je dużo na raz czy mało czy z herbatą słodzoną czy nie itd. Ja słodzę herbatę jedną łyżeczkę i ciasto było dla mnie w sam raz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. ... być może przyczyną było brak wyciśnięcia marchewki ? i to ona przyczyniła się do wodnistej masy.

    OdpowiedzUsuń
  6. To dobry trop. Rzeczywiście marchewki są różne i warto je odcisnąć przed zmieszaniem z resztą składników. Dzięki za zauważenie tego faktu :).

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).