Ciasto marchewkowe jest przepyszne i dziecinnie proste do
zrobienia. Przepis by Justycha poprzez zwinne palce G. ;)
Co potrzebujesz do zrobienia ciasta marchwiowego?
- 1 szklanka oleju
- 4 jaja
- 2 szklanki drobno utartej marchewki
- 2 szklanka mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- orzechy (włoskie, laskowe, migdały - drobno rozkruszone)
- rodzynki
Składniki na polewę:
- czubata łyżka kakao
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki zimnej wody
Przepis na ciasto marchewkowe:
1. zmieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki (mąkę przepuścić przez sitko)
2. zmieszać wszystkie mokre składniki (marchew to mokre)
3. Zmieszać wszystko razem
4. Wszystko urabiać ręczenie
5. Wlać do tortownicy - ale może być i blacha prostokątna
i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st. – sprawdzać wykałaczką, aby ciasto nie było mokre(wtedy znaczy, że nieupieczone).
Warto pamiętać, że ciasto zwiększy wysokości 2 krotnie.
Polewa:
Polewa:
wszystkie składniki połączyć
i gotować na bardzo małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne
ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.
Dajcie znać jak udało się wasze ciasto marchwiowe i czego dodaliście do niego :).
Dajcie znać jak udało się wasze ciasto marchwiowe i czego dodaliście do niego :).
Doświadczenia z ciastem marchewkowym mam ogromne:) Bardzo wiele przepisów wypróbowałam zanim wypracowałam ciasto idealne i wg mnie z podanych proporcji niestety wyjdzie ciasto, które może być zdecydowanie zbyt tłuste, twarde, przesłodzone,sztuczne w smaku ( zbyt duża ilość proszku do pieczenia, sody, oleju i cukru)i zdecydowanie mało marchewkowe (do podanych proporcji składników należałoby dodać więcej marchewki), ale gusta są różne :)
OdpowiedzUsuńKarolina
Dzięki za komentarz. Masz racje, że to kwestia gustów. Staram się ulepszać ten przepis, ale śmiało mogę go polecić, bo robiłem i ciasto wyszło na prawdę dobre :) Dodam, że na co dzień prawie nie słodzę, więc za słodkie nie powinno być i było bardzo miękkie wręcz rozpływające się. Zdradzisz swoją recepturę ?
OdpowiedzUsuńciasto wykonane wg w/w przepisu nie wyszło mi. Tzn nie wypiekło - wodniste w środku. Piekłam w rozgrzanym piekarniku prawie godzinę. Wierzch upieczony ( za słodki jak dla mnie)środek lepki, wodnisty.
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, że nie wyszło :(. Ze swojej strony mogę powiedzieć, że przepis zawsze wychodzi mi i moim znajomym, od których mam przepis. Być może coś nie było dobrze wymieszane, ugniatałaś metalowymi przedmiotami zamiast rękoma lub piekarnik nie grzeje równomiernie.
OdpowiedzUsuńCo do słodkości kwestia bardzo względna - czy się je dużo na raz czy mało czy z herbatą słodzoną czy nie itd. Ja słodzę herbatę jedną łyżeczkę i ciasto było dla mnie w sam raz. Pozdrawiam
... być może przyczyną było brak wyciśnięcia marchewki ? i to ona przyczyniła się do wodnistej masy.
OdpowiedzUsuńTo dobry trop. Rzeczywiście marchewki są różne i warto je odcisnąć przed zmieszaniem z resztą składników. Dzięki za zauważenie tego faktu :).
OdpowiedzUsuń