niedziela, 22 lipca 2012

Kurczak smażony z papryką, kiełkami i imbirem po azjatycku

Przedstawię wam przepis na pysznego kurczaka w papryką, cebulą, kiełkami rzodkiewki oraz imbirem na styl azjatycki.
Kurczak smażony z papryką, kiełkami i imbirem po azjatycku


Mimo wielu składników to BARDZO PROSTY PRZEPIS - nie zniechęcajcie się ilością tekstu :)
Odkryłem niedawno, że głównym składnikiem nadającym smak tego typu potrawom jest, o Eureko, imbir ...

Do dzieła. Zdjęcia robione są ze składników dla 4 osób.



Co potrzebujesz (porcja dla 2 osób):
Przygotowanie 30 minut.

  • 0,3 kg piersi z kurczaka (jedna pojedyncza duża pierś)
  • 120 g cienkiego makaronu chińskiego np. Mie (lub zwykły makaron pszenny jak do rosołu)
  • 2 małe papryki (dowolne kolory)
  • 1 duża biała cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 opakowania kiełków rzodkiewki (1 szklanka)
  • 3 łyżki sosu sojowego - jasny lub ciemny
  • 1/2 łyżki sosu teriyaki (ew. 1 łyżka piwa ciemnego lub można nie dodawać)
  • 1 łyżka octu balsamicznego (lub 1/2 łyżki soku z cytryny lub octu)
  • 1 czubata łyżeczka do herbaty mąki kukurydzianej (lub pszennej)
  • 1 łyżka imbiru tartego
  • 4 łyżki oleju sezamowego (lub zwykły olej)
  • 1/4 szklanki wody
  • duży wok do smażenia


Marynata:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżki imbiru tartego




















  • Kroimy w cienkie paski mięso, zalewamy marynatą i odstawiamy na 20 minut. 
















W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
  • Paprykę kroimy na paski i te paski na pół.















  • Kroimy cebulę w romby. Technika krojenia w romby jest następująca (kształt podpatrzony w tajskiej restauracji i świetnie wygląda). Kroimy cebulę na pół, a później każdą połówkę na 4 części po długości (tak jak idzie struktura cebuli). Następnie każdą 1/8 cebuli koimy na 3 części, ale na szerokość. W ten sposób dostajemy takie małe wycinki, które rozkładamy tak jak idą warstwy cebuli. Zazwyczaj jest to 4-5 warstw. 















  • Obieramy czosnek i kroimy na małe kawałeczki.















  • Myjemy kiełki w wodzie na sitku i odsączamy.
  • Nagrzewamy woka na największym ogniu, wlewamy olej i wrzucamy czosnek i cebulę na 2-3 minuty, dynamicznie mieszając
  • Dodajemy mięso i smażymy kilka minut, aż nie będzie surowe. 
 
  • Dodajemy paprykę, kiełki rzodkiewki, 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżki imbiru, 1/4 szklanki wody i

gotujemy na dużym ogniu ok. 4 minut.

  • Po tym czasie sprawdzamy czy danie jest wystarczająco słone (dosalamy sosem sojowym). Wsypujemy 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej i mieszając gotujemy 1 minutę.
  • W międzyczasie gotujemy garnek wody i gdy woda będzie wrzeć, wrzucamy makaron Mie na 3 minuty.

Mieszamy makaron z kurczakiem i warzywami na talerzu i smacznie zajadamy :).

2 komentarze:

  1. Imbir potrafi nadać potrawom cudownego smaku. Fajnie wykorzystałeś kiełki z rzodkiewki, z reguły ludzie ładują je do sałatek, a w takiej formie na pewno są jeszcze smaczniejsze;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć, to prawda. Imbir niesamowicie smakuje nie tylko do sushi. W kwestii warzyw, no cóż, nie za wszystkimi przepadam, ale jestem wybitnie kiełkożercą. Przede mną ujarzmienie jeszcze kuminu rzymskiego i gałki muszkatałowej ;)

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).