Dzisiaj poznacie prosty sposób na stworzenia własnego sosu na bazie sosu pomidorowego (lub jeśli wolicie można na bazie pomidorów z puszki lub świeżych obranych ze skórki i zmiksowanych - polecam pomidory malinowe, gdyż są mega słodkie i pyszne :)).
Spaghetti Bolognese po włosku: ragù di carne alla bolognese, to jedno z tradycyjnych włoskich dań. To mięsne danie pochodzi z Bolonii. Składa się głownie z mielonego lub drobno pokrojonego mięsa wieprzowo-wołowego z dodatkiem pokrojonych pomidorów, marchewki, selera, pietruszki, boczku i czerwonego wina. Często dodawana jest też bazylia oraz danie posypywane jest startym parmezanem lub pecorino.
My uprościmy przepis, aby był szybki i równie smaczny.
Co potrzebujesz (4 osoby lub 1 hardcorowy koksu ;-) ):
- 0,5kg mięsa wieprzowo-wołowego lub jednego z nich
- 1 butelkę soku pomidorowego (butelki mają zazwyczaj ok 700-800 ml sosu - ale jak będzie więcej to można odparować wodę)
- 150g - startego sera parmezanu lub innego
- 1 duża cebula (ja lubię czerwoną)
- świeża bazylia (całe drzewko) lub 4 łyżki bazylii w proszku
- paczka makaronu spaghetti (400g)
- oliwa z oliwek lub olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Kroimy drobno cebulę i bazylię
- Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy przez 3 minuty cebulę na małym ogniu
- Dodajmy mięso, sól i trochę pieprzu i podsmażamy mięso, żeby nie było surowe
- Wlewamy sos pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo, aż odparujemy wodę, a sos stanie się w miarę gęsty. UWAGA: jeśli sos jest za kwaśny, można trochę osłodzić cukrem, w drugą stroną, jeśli za słodki dodać trochę soku z cytryny. Jeśli nie będzie dobrze osolony będzie bezsmakowy.
- Dodajemy bazylię i gotujemy jeszcze przez 30 sekund.
- Podajemy z wcześniej zrobionym makaronem spaghetti ugotowanym wedle upodobań
- Na makaron wylewamy sos, posypujemy parmezanem oraz przystrajamy listkiem świeżej bazylii.
Jakie są wasze przepisy na pyszne spaghetti ?
Buon appetito !
Na prawdziwych pomidorach byłby lepszy. I powinno się przed podaniem wymieszać makaron z sosem.
OdpowiedzUsuńmhhh.... ja znam trochę inny przepis : z czosnkiem w pierwszej fazie przygotowania
OdpowiedzUsuńrozgrzewamy patelnię, wlewamy olej lub oliwę z oliwek ,a do tego wyciskamy czosnek (ilość według upodobań - ja lubię aromat czosnku więc dałbym ze 3 ząbki). Czosnek ma się zrumienić. Reszta tak jak u Ciebie.
Pozdrawiam
zz
Dzięki za komentarz. Podsmażony czosnek jest pyszny, ale kij ma dwa końce. Gdy podsmaży się go troszkę za bardzo, robi się gorzki i psuje całe danie. Tak czy inaczej Twój sposób jest też super, choć trochę bardziej wymagający uwagi :)
OdpowiedzUsuńdobry przepis-choc zastapilam pomodorami,obrazki super-widze,nie musze sobie wlaczac wyobrazni ,fiuletowa cebula,no wsio okay!!!thx!
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńJa jutro planuje zrobić ... coś a'la spaghetti. Poszukam pomidorów malinowych, tak jak radzisz. Mam pytanie - Czy próbowaliście dodać paprykę do sosu ? Ewentualnie inne warzywka? Myślałem jeszcze o pieczarkach, ale to już chyba w ogóle nie ta bajka..
Witaj, może i trochę inna bajka, ale myślę, że i tak pyszna :) Ja bym dodał i paprykę i pieczarki.
OdpowiedzUsuńDobry przepis, a dla leniwych polecam fix knorr xD
OdpowiedzUsuńa ja nie tylko dla leniwych, ponieważ jadłam spaghetti w wielu "miejscach"i tak czy inaczej mi najbardziej smakuje z fixu knorra;p ;)
Usuńhej koksu,wszystko to smakowicie wyglada,ale co z serem?
OdpowiedzUsuńAle o co pytasz ? ;) Parmezan to ser podpuszczkowy dojrzewający i fakt ma sporo tłuszczu (30%) i jest bardziej kaloryczny niż brie czy nawet topiony, ale co z tego ? Mało go sypiemy z resztą ma wapno i białko, więc nie zaszkodzi. Jestem zwolennikiem zbilansowanej diety i wszystko można jeść, ale w odpowiednich proporcjach :) Pozdr bez lipy.
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o czosnek - też go lubię. Jednak ważne, aby dodawać go w końcowej fazie przygotowywania sosu, ponieważ może wam zgorzknieć, jeśli zbyt długo będzie poddawany obróbce termicznej. Przydałaby się jeszcze łyżka słodkiej papryki w fazie podsmażania mięsa.
OdpowiedzUsuńSłodką paprykę czy ostrą jak ktoś lubi oczywiście można dodać. Na pewno nie zaszkodzi. W kwestii czosnku zgadzam się. Jak się zrobi gorzki to już ciężko takie danie uratować.
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis.Ja osobiście dodałem słodką i ostrą paprykę,czosnek i imbir spraskowany. Wyszło bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńNo to mam pomysł na dzisiejszy obiad. Dzięki kucharzu! :D A po obiedzie z chęcią tu wrócę, żeby przestudiować Twoje dalsze poczynania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Hej , mam pewien problem bo chce zrobic obiad dla taty mam 14 lat , ii mozna zrobic tak ze wleje sos do garnka a potem dodam cebule i mieso ? z góry dziekuje ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi jak podpucha ;) a czemu chcesz odwracać kolejność ? Oczywiście jak chcesz tak zrobić to możesz, efekt jaki uzyskasz będzie zgoła inny, ale danie wyjdzie jadalne ;)
OdpowiedzUsuńDzisiaj po raz kolejny skorzystałam z Twojego przepisu. Dodałam pieczarki, paprykę i oliwki czarne. Na górę ser typu Chedar. Smakowało wybornie! Rodzina zachwycona!
OdpowiedzUsuńBosie spoko ale ja nie używam pomidorów tylko koncentrat klasyka możesz to obczaić na youtubie na moim kanale dziki chili
OdpowiedzUsuńSpaghetti Bolognese - dziki chili supreme edition
Jest pyszne ale ja dodałam czosnek przed samym końcem i zmieeliłam go;)
OdpowiedzUsuńDobre wyszło, ja dosypałem jeszcze oregano poza bazylią, ale to rzecz gustu. Sos robiłem ze świeżych pomidorów, ale niestety po wygotowaniu i tak dodałem koncentratu. Wyszło pyszne.
OdpowiedzUsuńNo błagam.. chyba nie mówimy o Bolognese tylko o makaronie z sosem pomidorowym i mięsem mielonym :P polaczki..
OdpowiedzUsuń