sobota, 9 czerwca 2012

Łosoś z piekarnika z koperkiem i pietruszką


Łosoś z piekarnika to jedna z moich ulubionych potraw, bo jest bardzo prosta, smaczna i pożywna za razem. Całość przygotowania trwa ok. 25min. Podaję wersję dla 2 osób.



Co potrzebujesz:
- 300 dag świeżego łososia w dwóch płatach (nie dzwonki)
- świeży koperek
- świeża pietruszka
- folia aluminiowa
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ziemniaki lub coś innego do obiadu
- sól

Sposób przygotowania:


  • włączamy piekarnik na 5-10 min na 200 stopni, aby się nagrzał
  • myjemy łososia, odsączamy następnie solimy






  • kroimy drobno trochę koperku i pietruszki, a następnie mieszamy z oliwą, aby stworzyć roztwór, którym posmarujemy łososia


  • smarujemy łososia dokładnie z każdej strony tak, aby było na nim trochę pociętej zieleninki


  • przygotowujemy płaty folii aluminiowej, a następnie zawijamy w nich łososia, na tyle szczelnie aby oliwa nie wyciekała


  • wkładamy zawiniątka do piekarnika na kratkę lub blachę i pieczemy po 10min z każdej stronypo tym czasie, jeśli łosoś jest już dobry wyjmujemy i można pałaszować wraz z wcześniej przygotowanymi ziemniakami i jakąś sałatką.


Przepraszam za brak zdjęcia końcowego, ale tak mi smakowało, że dopiero pod koniec jedzenia zorientowałem się, że miałem zrobić zdjęcie na bloga :P. Dorzucę za jakiś czas.

9 komentarzy:

  1. Pyszne polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy tego dania nie robiłam ale jakoś masełko mi tu bardziej pasuje niż oliwa i może powinien być wcześniej marynowany w cytrynie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Cytryna to dobry patent, choć ja wolę pokropić już po podpieczeniu. Kwaskowy smak jest wtedy mniej jednostajny jak po marynacie :). Masło z pewnością lepsze, choć ja czasami podświadomie wybieram produkty lepsze dla moje żołądka (mniej obciążające i tłuste), stąd akurat tutaj takie rozwiązanie. Zrób z masełkiem i marynatą i daj znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kupiłam dziś świeża pietruszkę i koper. w lodowce łosoś i pustka w glowie a tutaj prosze! przepis na idealny obiad wlasnie znaleziony! dzieki!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się :). Jeśli lubisz łososia mniej ugotowanego, a bardziej upieczonego, po przewróceniu, drugie 10 minut możesz otworzyć folię aluminiową to będzie mniej wodnisty.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wielokrotnie przygotowywalam juz łososia wedlug Twojego przepisu i za kazdym razem jest genialny ... Aaaa, i z ta cytrynka jest boski... Maslo jest passe ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. mowienie passe jest passe. a łosoś klasa.

    OdpowiedzUsuń
  8. Hehe, tez kiedyś coś podobnego (tylko nieco uboższego) robiłem, jak mi się gravlax nie udał. Odwinąłem z folii i do pieca.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja proponuje do tej marynaty skórkę z połówki cytryny i sok z niej wyciśnięty. Rewelacja - ja to nazywam pietruszkowe pesto.

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).