Co potrzebujesz:
1/4kg truskawek
śmietanę 12%
150g klusek rurek, tagiatelle lub spagetti
6 kostek czekolady mlecznej
kilka łyżek mleka (ew. wody)
mielone orzechy np. migdały (opcjonalne)
mikser, rondelek
Sposób przygotowania:
- wstawiamy kluski do wrzątku, żeby się ugotowały
- mielimy truskawki w mikserze na mus
- podgrzewamy trochę mleka, aż do wrzenia, a następnie wrzucamy do niego kostki czekolady i mocno mieszamy zdejmując, co jakiś czas z gazu, aby mleko nie bulgotało.
- gdy kluski się ugotują, przemywamy zimną wodą na sitku, odsączamy i kładziemy na talerzu
- polewamy kluski musem truskawkowym, a następnie paroma łyżkami śmietany, czekoladą i posypujemy tartymi orzechami.
Szybko zjadamy ze smakiem :)
Tak truskawek jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Jak można mówić na makaron kluski?
OdpowiedzUsuńNO WLASNIE!
UsuńJak widać w pośpiechu można ;) Myślę, że w publikując to myślałem o tym smaku, który jeszcze miałem w ustach. Każdy makaron/kluski tu pasują więc wyszedł z tego skrót myślowy. Oczywiście masz rację, że to makaron :).
OdpowiedzUsuń