wtorek, 5 czerwca 2012

Kluski z truskawkami, śmietaną i czekoladą

To danie to czysty spontan, ale jaki przepyszny ... robi się maksymalnie 15 minut.



Co potrzebujesz:
1/4kg truskawek
śmietanę 12%
150g klusek rurek, tagiatelle lub spagetti
6 kostek czekolady mlecznej
kilka łyżek mleka (ew. wody)
mielone orzechy np. migdały (opcjonalne)
mikser, rondelek

Sposób przygotowania:

  • wstawiamy kluski do wrzątku, żeby się ugotowały
  • mielimy truskawki w mikserze na mus
  • podgrzewamy trochę mleka, aż do wrzenia, a następnie wrzucamy do niego kostki czekolady i mocno mieszamy zdejmując, co jakiś czas z gazu, aby mleko nie bulgotało.
  • gdy kluski się ugotują, przemywamy zimną wodą na sitku, odsączamy i kładziemy na talerzu
  • polewamy kluski musem truskawkowym, a następnie paroma łyżkami śmietany, czekoladą i posypujemy tartymi orzechami.
Kluski rurki z truskawkami, śmietaną, czekoladą i mielonymi migdałami

Szybko zjadamy ze smakiem :)

4 komentarze:

  1. Tak truskawek jeszcze nie jadłam:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak można mówić na makaron kluski?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak widać w pośpiechu można ;) Myślę, że w publikując to myślałem o tym smaku, który jeszcze miałem w ustach. Każdy makaron/kluski tu pasują więc wyszedł z tego skrót myślowy. Oczywiście masz rację, że to makaron :).

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).