Witajcie,
w tym poście opiszę rybę w sosie cytrynowo-mleczno-jogurtowym. Celowo użyłem jogurtu, bo staram się unikać zbędnych tłuszczów w postaci śmietany 18 lub 30%, w której wszyscy się lubują. To danie jest inspirowane dostępnymi w sieci publikacjami i dość mocno zmodyfikowane.
Co potrzebujesz:
- 40 dag ryby np. morszczuka (unikam pangi i tilapii, bo to w większości przypadków ryby śmieciowe)
- 1/2 litra mleka 1,5%
- 1 por (biała część, ok. 100g, można też dodać drobno startą marchewkę dodatkowo)
- oliwa z oliwek (lub olej)
- 100g jogurtu naturalnego
- 2 szt. cytryny
- 4 łyżki sosu rybnego (lub sól, ale nie 4 łyżki :P, metoda "na oko")
- 1/3 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub pieprzu, chilli lub innej przyprawy nadającej ostrości)
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- ziemniaki lub makaron spagetti
- masło
Sposób przygotowania jest prosty:
- Myjemy, sparzamy 1 cytrynę i wyciskamy z niej sok do szklanki (proponuję zacząć od jednej cytryny i ew. dodać więcej, bo możęcie zrobić kwacha i trzeba będzie reanimować cukrem i jogurtem :P)
- Kroimy drobno pora (lub/i marchewkę)
- W małej ilości zimnego mleka rozpuszczamy 1,5 łyżki mąki, żeby nie było grudek
- Mieszamy w naczyniu jogurt z mlekiem i dodajemy mleko z mąką - mieszamy
- Odcedzamy rybę (po rozmrożeniu), podgrzewamy patelnie z paroma łyżkami oliwy
- Przysmażamy ryby po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu
- Dodajemy sok z cytryny, szczyptę pasty curry i gotujemy 3-4 minuty na małym ogniu
- Wlewamy do ryby mleko z jogurtem i mąką, dodajemy 4 łyżki sosu rybnego, pokrojonego pora i gotujemy przez ok. 10 min na małym ogniu.
- Powinien powstać lekko gęsty sos koloru kanarkowego z elementami bieli :P. Mleko może się trochę zważyć - życie, ale nie psuje to potrawy.
- Próbujemy i doprawiamy według potrzeby. Jeśli sos jest za kwaśny (, bo dodano np. 2 cytryny), można go trochę posłodzić i dodać więcej mleka i jogurtu.
- Podawać wedle uznania - ja lubię z makaronem spagetti lub gniecionymi ziemniakami z masłem, można przystroić papryczką chilli, bazylią i pietruszką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).