Dzisiaj taki mały spontan, który wyszedł wręcz wybornie ...
Kurczak z warzywami w sosie kokosowym.
FORZA !
½ kg kurczaka (2 pojedyncze piersi)
400g mleka kokosowego 56% (jedna większa puszka)
450g – mrożonej mieszanki warzywnej (dowolna, jak kto lubi –
ja miałem 8 warzyw - marchew, brokuł, papryka, fasola szparagowa, groch
zielony, kalafior, fasola czerwona, por)
1 kostka wołowa
2 cebule dymki
½ łyżeczki czerwonej pasty curry (lub pół papryczki chili)
4 łyżki sosu rybnego
Oliwa z oliwek
½ łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Rozdrabniamy cebule i kurczaka na małe kawałki
- Rozgrzewamy oliwę z oliwek na woku
- Podsmażamy cebule 2 minuty z pastą curry
- Dodajemy kurczaka i podsmażamy 5min aż nie będzie surowych kawałków
- Rozpuszczamy kostkę wołową w 300ml gorącej wody i dolewamy do kurczaka, dosypujemy warzywa
- Dolewamy mleczko kokosowe
- Doprowadzamy do stanu radosnego bulgotania i tak z 10-15min aż wszystkie warzywa będą miękkie
- Rozpuszczamy mąkę w małej ilości ZIMNEJ wody i dolewamy do całości. Dzięki temu sos będzie trochę bardziej gęsty
- Doprawiamy sosem rybnym
- Podajemy z ryżem
Danie przepyszne i idealne nawet dla pakerów ;)
Enjoy!
oszczędź mąkę...ja nie daję mąki...mniej kleiste ale za to bez wypełniacza
OdpowiedzUsuńpo co obsmazac kurczaka, lepiej gotowac go razem z warzywami w mleku kokosowym, bedzie delikatniejszy
OdpowiedzUsuń