Bruschetta to włoska przekąska, której bazą jest zazwyczaj oliwa z oliwek i rozgnieciony czosnek oraz grzanka. Moja wersja będzie bazować na maśle zamiast oliwy zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem, świeżych pomidorach, bazylii i mozzarelli.
Do dzieła
Co potrzebujesz: (porcja dla dwóch głodomorów)
- 4 ciabaty lub 4 kajzerki lub 1 bagietkę
- 3 duże pomidory
- świeżą bazylię
- mozarellę ok. 300g np. w postaci kuli
- masło parę łyżek
- 2 ząbki czosnku (+praska do czosnku)
- sól
- folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
- kroimy ciabaty na połówki
- podgrzewamy lekko masło aby było bardzo miękkie (np. w mikrofali na 10s.)
- wyciskamy czosnek i mieszamy z masłem na jednolitą masę
- pomidory zalewamy wrzątkiem na 5s. a, później obieramy ze skórki
- kroimy pomidory na średnią kostkę
- kroimy bazylię na małe kawałeczki
- rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
- kroimy mozzarellę na cienkie plastry
- smarujemy połówki ciabat masłem z czosnkiem
- układamy grubo kawałki pomidora na ciabacie i solimy
- posypujemy bazylią
- kładziemy kilka plasterków mozzarelli na każdą połówkę
- układamy ciabaty na kawałkach folii aluminiowej i układamy w piekarniku
- pieczemy ok 15-20min. tak długo aż ciabaty podrumienią się, zrobią trochę chrupiące, a mozzarella smakowicie się roztopi.
- wyjmujemy z piekarnika i szybko jemy, zanim ostygnie
Buon appetito!
na pewno sprobuje :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny i przejrzysty blog :)
Dzięki. Zapraszam częściej :)
OdpowiedzUsuńA jak można wykonać takie bruschetty jak w sklepie w torebeczkach takie jak sucharki cieniutkie i malutkie?
OdpowiedzUsuńBardzo fajna przekąska. Gratulacje dla Pana za bloga kulinarnego.
OdpowiedzUsuń