wtorek, 22 maja 2012

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą - przepis


Bruschetta to włoska przekąska, której bazą jest zazwyczaj oliwa z oliwek i rozgnieciony czosnek oraz grzanka. Moja wersja będzie bazować na maśle zamiast oliwy zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem, świeżych pomidorach, bazylii i mozzarelli.

Do dzieła



Co potrzebujesz: (porcja dla dwóch głodomorów)

  • 4 ciabaty lub 4 kajzerki lub 1 bagietkę
  • 3 duże pomidory
  • świeżą bazylię
  • mozarellę ok. 300g np. w postaci kuli
  • masło parę łyżek
  • 2 ząbki czosnku (+praska do czosnku)
  • sól
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:
  • kroimy ciabaty na połówki
  • podgrzewamy lekko masło aby było bardzo miękkie (np. w mikrofali na 10s.)
  • wyciskamy czosnek i mieszamy z masłem na jednolitą masę
  • pomidory zalewamy wrzątkiem na 5s. a, później obieramy ze skórki
  • kroimy pomidory na średnią kostkę
  • kroimy bazylię na małe kawałeczki
  • rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
  • kroimy mozzarellę na cienkie plastry
  • smarujemy połówki ciabat masłem z czosnkiem
  • układamy grubo kawałki pomidora na ciabacie i solimy

  • posypujemy bazylią


  • kładziemy kilka plasterków mozzarelli na każdą połówkę 


  • układamy ciabaty na kawałkach folii aluminiowej i układamy w piekarniku
  • pieczemy ok 15-20min. tak długo aż ciabaty podrumienią się, zrobią trochę chrupiące, a mozzarella smakowicie się roztopi.
  • wyjmujemy z piekarnika i szybko jemy, zanim ostygnie 


Buon appetito!




4 komentarze:

  1. na pewno sprobuje :)
    bardzo fajny i przejrzysty blog :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki. Zapraszam częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak można wykonać takie bruschetty jak w sklepie w torebeczkach takie jak sucharki cieniutkie i malutkie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna przekąska. Gratulacje dla Pana za bloga kulinarnego.

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).